Koken

Zaterdag doe ik onze wekelijkse shopping.

Ik probeer op voorhand een zo volledig mogelijk lijstje te maken, kwestie dat normaal gezien ik maximaal zo’n uur en 15min heb (ik doe dat tussen dat ik Zelie afzet en afhaal van de turnclub) en dus niet te veel tijd kan doorbrengen met gewoon “kijken”.

Tweewekelijks krijgen we dan de bonnetjes van de Colruyt in de bus en ik bekijk deze dan zeer goed om te zien wat we ervan nodig hebben en, van die die we niet “nodig” hebben, wat we er van willen (’t moet niet altijd even strikt zijn hé).

Deze week was het konijn in aanbieding en gezien zowel de kinderen als wijzelf (of toch “ikzelf”) dol zijn op konijn vond ik het een ideale gelegenheid om nog eens één van mijn specialiteiten te maken: konijn in frambozenbier.

Een receptje dat ik zelf “uitgevonden” heb toen ik nog thuis woonde en begon te koken.

Ik moet toegeven: ik ben geen inventieve koker. Ik kan wel goed koken, kan zeer goed andermans recepten volgen en zeer lekker eten op tafel zetten, maar om te zeggen inventief, nee, en dit recept getuigt eigenlijk ook niet van veel originaliteit, maar het is toch lekker. Michel daarentegen kan fantastische schotels op tafel toveren zonder op voorhand enige idee te hebben wat erin zal gaan: hij ziet wat we in huis hebben en tovert wel iets op tafel. Dus ben ik wel trots op de (zeer) weinige dingen die ik kook die niet uit een kookboek komen.

Anderzijds ben ik ook dol op alles wat stoofschotel is. Zo’n gemak. Je moet geen rekening houden met enige timing, je kan je er op je gemak mee bezig houden en zeker als er een aantal kinderen rondlopen reduceert dit het stressgehalte aanzienlijk. Als iets niet in de ene minuut kan gebeuren zal het wel een beetje later kunnen. Bovendien kan je het de dag voordien al doen zodat, als er gasten zijn, je je de volgende dag met je gasten kan bezighouden in plaats van constant in de keuken te staan.

Michel zei dat ik het recept wel zou posten, dus bij deze:

Moeilijkheidsgraad: poepsimpel

Benodigheden:

 • konijn
 • frambozenbier (Liefmans wordt door mij geprefereerd: net niet zoet genoeg)
 • 1 kg diepvriesframbozen (verse gaan ook, daar niet van)
 • peperkoek (indien niet aanwezig: sneetjes brood)
 • mosterd
 • ajuin
 • peper en zout
 • optioneel: suiker en room

Bereidingswijze:

 • stukken konijn afzonderlijk afbakken in (een beetje) boter en beide kanten kruiden met peper en zout. Ervoor zorgen dat de boter niet aanbrandt
 • konijn uit de pot
 • ajuin fijn snipperen en in de boter van het konijn stoven
 • konijn er weer bij
 • overgieten met frambozenbier. Ik houd er niet zo van om mijn sauzen te binden en geef er de voorkeur aan dat ze binden door uit te koken, dus ik gebruik zo een minimum 2 liter en voeg bij naarmate ik het nodig acht. Misschien niet zo economisch, maar véél lekkerder 🙂
 • peperkoek/brood (afhankelijk van de grootte van het konijn. Ik had anderhalf konijn, dus een drietal sneetjes) bestrijken met mosterd en in de pot doen (dit dient eigenlijk al als bindmiddel – voor mij ook het enige)
 • alles aan de kook brengen. Eens alles kookt, vuur lager draaien en verder laten sudderen tot het konijn gaar is. Het deksel niet volledig op de pot zodat het vocht een beetje kan verdampen en indikken
 • als het konijn gaar is: konijn uit de pot doen
 • ongeveer een derde van de (diepvries)frambozen bij de saus doen. Laten meekoken. Eens ze zacht zijn, de saus mixen
 • saus kruiden met peper en zout en (indien gewenst) een beetje suiker (om de zuurheid van de frambozen tegen te gaan. Als je peperkoek gebruikt in plaats van brood is dit meestal niet nodig. Gisteren was het brood, dus heb ik er een beetje suiker bijgedaan)
 • afwerken met room (maar niet noodzakelijk)
 • konijn terug in de pot, alles goed door laten warmen
 • opdienen met (de rest van de) gestoofde frambozen (hier zeker suiker toevoegen!) en frietjes
 • smakelijk

Niet spectaculair maar wel lekker.

2 thoughts on “Koken”

Geef een reactie