De plaag

’t Wordt weer een beetje kouder en het is weer van dattem: luizen.

Een aantal weken geleden al werd een brief en folder en al meegegeven met Louis en Zelie om de ouders te waarschuwen.

Gezien Zelie (en ik ook trouwens) daar ongelooflijk gevoelig aan is heb ik haar sindsdien regelmatig gecontroleerd. Regelmatig als in minimum twee keer per week. Om besmetting te voorkomen doe ik haar haar ook zoveel mogelijk in een staart, en dat lijkt dus te helpen.

Louis heb ik niet zó grondig gecontroleerd, want Louis heeft nog maar één keer luizen gehad. Alle andere plagen (ondertussen al de vierde) heeft hij zonder eentje doorgekomen. Hij lijkt relatief immuum.

Jan heb ik meegecontroleerd met de andere, maar niet zo grondig: als broer en zus niets hadden, hoe kon hij dan luizen krijgen, nietwaar?

Allen waren ze tot vorige woensdag luisvrij, dus ik was er vrij gerust in. Enigzins verworderd, maar positief verwonderd, dat wel.

Ikzelf zit al een paar weken met jeuk: in mijn nek en op mijn achterhoofd. Samen met de kinderen heb ik mezelf ook vaak gecontroleerd en vorige week ben ik zelfs naar de dokter geweest en toen werd ik luisvrij verklaard: de jeuk was afkomstig van een serieuse uitslag. Maar terwijl de uitslag in mijn nek langzaam maar zeker aan het verbeteren was, was dat niet zo voor de jeuk op mijn hoofd.

Deze morgen dan maar nog eens een grondige luizencontrole gedaan en ge raadt het al: ik had het zitten.

Nu was het nog alleen het probleem van de schuldige te vinden. Vanavond ze allemaal sowieso behandeld met een spray en daarna allemaal bad in en het haar nog eens grondig wassen. Daarna een balsem erop en volledig uitgekamd en ja hoor: Louis: 0, Zelie: 3, Jan: ontelbaar. Jan, de enige die van school geen brief had meegekregen.

Alle luizen zijn dood en er (hopelijk) uit. Maandag de juf inlichten, woensdag opnieuw controle, volgende vrijdag opnieuw behandelen en als de andere ouders op school er ook een beetje op letten zou de kous ermee af moeten zijn.

Enfin, dat is de theorie 🙂

9 thoughts on “De plaag”

 1. Vreemd, maar ik heb in de 23 jaar dat ik leef nog nooit luizen gehad. *knocks on wood* Het zal misschien met die gel in mijn haar zijn, of omdat ik af en toe eens een dagje wassen oversla, naar’t schijnt scheelt dat. Of ik heb ze altijd al en ik ben er ondertussen gewoon aan geworden. 😉

 2. ja,ook vooral als ze terugkomen van een scoutskamp sloegen die beestjes toe!Wat ik ook heel vervelend vond ,was dat ik alle beddelakens mutsen en sjaals moest wassen………..een heel werkje!!!maar raar maar waar die beestjes schuwen puberhoofden!!!!

 3. Ik heb een tip! Petrolhan!
  (Dat is zo’n glazen fles met een olie-achtige vloeistof en dat blauw spul drijft altijd boven…)

  Ik wrijf hun haar daar (soms) mee in na het wassen.
  Het ruikt wat en ik denk dat die beesten daar niet zo van houden 🙂

  Mijn nicht staat in het onderwijs en die heeft dat in zo’n verstuiver gegoten en iedere morgen voor ze naar school vertrekken spuit ze dat op het haar van haar kindjes en haarzelf… nooit meer luizen gehad!

  Misschien kan je dat eens proberen?

  Groetjes
  Sara

 4. Bij ons heeft alleen de derde er al ooit last van gehad. Bij pubers komen ze naar ’t schijnt niet zo graag want producten zoals gel en wax vinden luizen niet leuk.
  Dus Sandra, een beetje gel in je haar elke dag!

 5. Als de luizen immuun geworden zijn voor allerlei shampoos, moet je eens proberen om de haren na het wassen af te spoelen met een mengsel van water met een klein scheutje azijn. De luizen zijn geen liefhebber van de geur van azijn en zullen niet zo vlug ‘overspringen’ naar haar dat gewassen is met azijn.

 6. kan ik mijn dochter haar haren eerst wassen met schampp en dan naspoelen met water met azijn en kan ik dan van de week petrol gebruiken. waar kun je dat kopen

Geef een reactie