Belofte

… maakt schuld. De chili was heerlijk en dus hier volgt het recept, inclusief mijn opmerkingen over hoe ik het effectief gedaan heb. Hou met die opmerkingen wel rekening dat ik de porties eerst verdubbeld heb voor 8 personen dus ipv voor 4):

Voor 4 Personen

Ingrediënten:

 • olijfolie
 • 2 middelgrote uien
 • 1 teen knoflook
 • 2 afgestreken theelepels chilipoeder
 • 1 verse rode spaanse rode peper
 • 1 volle theelepel gemalen komijn
 • zeezout en zwarte peper uit de molen
 • 455g rundsvlees uit de hals, gehakt of hoogste kwaliteit rundergehakt
 • 200g zongedroogde tomaten in olie
 • 2 blikken tomaten van 400g
 • 1/2 kaneelstokje
 • 2 blikken rode bonen van 400g
 • vetvrij papier

Bereidingswijze:

Voorbereidingen:

 • uien en de knoflook fijnmalen
 • spaanse peper ontdoen van zaadjes en fijnhakken
 • zongedroogde tomaten fijnmalen met net genoeg olie uit de pot zodat zich een mooie pasta vormt
 • rode bonen laten uitlekken

Koken:

Bak uien en knoflook in een beetje olijfolie zacht.Voeg chilipoeder, peper, komijn (meer of minder naargelang je het al dan niet erg pikant wil. Ik had bv. drie kleine pepertjes maar pepertjes die wel goed pikant waren. Met komijn ben ik niet al te gierig want ik vind dat heel lekker) en een beetje peper en zout toe. Doe vervolgens het gehakte vlees (bij ons gewoon gemengd gehakt varken-rund hoor) erbij en laat het al roerend bruinbakken. Doe de tomatenpasta (ik had maar de 250 gr ipv 400 gr) samen met de tomatenblikken (1500 gr ipv 1600 gr), het kaneelstokje (2 ipv 1) en een wijnglas water bij het vlees (1 ipv 2). Peper en zout indien nodig. Breng het aan de kook, dek af met een stuk vetvrij papier en leg het deksel op de pan. Ofwel op een laag pitje 1 1/2 uur zachtjes laten sudderen,ofwel 1 1/2 uur in de oven zetten (indien je de oven gebruikt moet je deze voorverwarmen op 150 gr). Doe er 30 minuten voorhet verstrijken van de kooktijd de bonen bij.

Dat 1 1/2 uur: bij mij stond dat langer op, maar dat maakt het nu niet. Uiteindelijk is het een stoofpot, geen exacte wetenschap, nietwaar. Jamie zegt er nog bij: “Dit gerecht smaakt altijd beter als het een dag van tevoren klaarmaakt”, en dat zal wel zijn: de smaken zijn beter opgenomen en verdeeld. Opgelet: als je het opnieuw opwarmt wordt het ook pikanter, dus hou daar misschien rekening mee als je kiest hoeveel pepers en chilipoeder je erbij zal doen.

Tip: vooraleer op te dienen probeer er de kaneelstokken uit te vissen en roer dan nog eens goed door, want als je net een portie met kaneelstok hebt smaakt die te veel door in dat stukje.

Serveren met (zachte) tortilla’s, rijst, gemengde sla en guacomole, alhoewel wij ons beperkt hebben tot tortillas.

One thought on “Belofte”

 1. dank je wel sandra ,ik ga alvast winkelen want sommige zaken heb ik niet in huis!!!!ik ga nu experimenteren met tagine gerechten………een fijn gezeliig weekend

Geef een reactie