Red de frietkoten! (of toch één)

Ik vind dat jammer ze, persoonlijk, dat ‘het frietkot’ uit ons straatbeeld aan het verdwijnen is. België is, dacht ik, het enige land die dat heeft (en als er ergens anders zijn, awel, het zijn na-apers maar toch leuk dat er daar dan ook zijn).

In Oudenaarde is het frietkot op de markt een paar jaar geleden moeten verdwijnen wegens ‘te lelijk’ om zo midden op de markt te hebben. En het frietkot dat aan de kerk stond is zo ook eerst verhuisd naar een zijpleintje om dan volledig verwijderd te zijn uit het centrum.

Er zijn uiteraard nog friet’dingen’ in Oudenaarde. ‘Dingen’ zeg ik want dat zijn geen frietkoten meer: het zijn restaurants/snackbars/brasserieën of hoe je het ook wil noemen, ook al verkopen ze daar hetzelfde als in een frietkot. Want ze zijn nu gevestigd in een huis, een gebouw, en dus zijn het geen ‘koten’ meer.

In Gent zijn er zo ook al een aantal verdwenen. ‘Het blauw kot’ bijvoorbeeld is ook weg en nu is er ‘Het blauw kotje’ (de naam alleen al), een etablissement (van dezelfde mensen, daar niet van) op de hoek van het plein waar het voormalig frietkraam stond. Doodjammer. En het zal wel niet het enige zijn dat (al) verdwenen is.

Persoonlijk vind ik dat absoluut niet leuk. Nul komma nul gezelligheid want het is daar te warm en het stinkt. Dus hoe ‘gezellig’ ze het ook inrichten, liefst van al zet ik daar geen voet binnen.

De charme van zo’n frietkot gaat dus verloren.

Naast Oudenaarde en Gent (waar ik weet van heb, het zullen er dus wel ongelooflijk veel meer zijn) willen ze nu ook in Eeklo het frietkot wegdoen en blijkbaar zijn de mensen daar niet mee akkoord. En die ‘de mensen’, dat ben ik ook.

Deze keer kunnen we er (misschien toch) iets tegen doen. Er is een comité (http://www.studiomuscle.com/blog/2007/09/12/save-the-frietkoten/) dat er zijn schouders onder zet en er is een petitie (http://www.petitiononline.com/frietkot/petition.html) opgestart. Dus, doe uw duit in het zakje en teken die petitie want hoe lelijk sommige frietkoten ook mogen zijn, het is een deel van onze bekendheid als Belgen en we moeten ons erfgoed beschermen.

Mijn handtekening staat er al onder. Nu nog de uwe. Tekenen! Doen!

10 thoughts on “Red de frietkoten! (of toch één)”

  1. Helemaal mee eens! Frietkoten zijn de maks.
    Toen ik klein was is het frietkot op de markt afgebrand en een paar jaar later is het frietkot op de appelmarkt ernaast ook verdwenen, door petities en zo, omdat het “lelijk” was. Ik vind de nieuwe bibliotheek ook lelijk, maar daarom ga ik nog geen petitie opstarten om hem weer af te breken hé!

  2. @ Yab: “weg met de frietkoten” wil wel zeggen, “weg met frietjes met mayo of stoofvlees of frikandel voor geen geld”! Dat meen je toch niet écht hé?

  3. Heerlijk die frietkotfrietjes,in de winter samen met je lief op een bankje.Als mijn lief toen zei :kom we gaan eten betekende dat :we gaan naar het firtkot.

  4. @yab: ik vind de frietkoten van nu ook afschuwelijk lelijk: het zijn gewoon containers en daar is niets moois aan, maar daar gaat het niet om.
    Het frietkot is iets unieks, (relatief) enig in België én we staan daarmee bekend in het buitenland. het heeft ook iets gezelligs, zo langs de kant van de weg staan en een pakske friet te kunnen kopen.
    Moesten ze nu iets doen voor het uitzicht van frietkoten terug naar vroeger te brengen in plaats van die containers nu, dan zou ik daar volledig mee akkoord gaan, maar ze gewoon wegdoen, hoe lelijk ook, daar ben ik volledig tegen: liever een lelijk frietkot dan geen frietkot.

Geef een reactie