Drie avonden

For (bad) english, scroll down

Zo lang is er nodig geweest om de sjaal voor Anna af te maken.

De basis is vier kleuren wol met als hoofdkleur een warm donkergeel. Accenten in twee soorten donkerbruin en beige. Materiaal: mohair. Note to self: als het een tijd geleden is dat ge nog gehaakt hebt, nooit meer met mohair herbeginnen.

Het patroon is nochtans zeer simpel. Een ketting van 26 lossen en daarop vasten tot je de lengte bekomt die je wil. Alleen in de rijen met bruinen heb ik andere steken gebruikt: halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes, kwestie van een beetje variatie te hebben. Niet zozeer variatie in uitzicht, maar variatie in haken. Voor mijzelf dus. De sjaal zelf op twee avonden gehaakt, telkens gedurende zo’n vier uur. Vanavond afgewerkt met floshkes in de vier kleuren.

Maar door de keuze van het materiaal zit er meer dan één foutje in: regelmatig steken overgeslaan omdat ik gewoon de steken niet zag tussen al dat ‘haar’. Probleem bij mohair is ook dat je het werk niet kan uittrekken. De hele boel plakt gewoon aan elkaar en is onmiddellijk verstrengeld. Dus als ik dan toch een fout opmerkte moest ik maar zien om dat later te proberen herstellen.

Al bij al vind ik het resultaat zeer geslaagd. Juist dat wat ik voor ogen had toen ik besloot zelf aan de slag te gaan. Anna heeft de sjaal vandaag al gedragen, zonder floshkes dus en ze vond hem heel mooi én warm. Al één iemand die gelukkig is dus. Of neen: twee dus. Het patroon voor haar muts zit ondertussen volledig in mijn hoofd. Het uitwerken zelf zal voor later zijn.

Sjaal

It took three evenings to finish the scarf for Anna, my two year old.

It’s made of four colours. The main colour is a warm dark yellow. The accents are in two dark brown tones and one beige. The material: mohair. Note to self: when it has been a while since you did some crochet, do not pick it up again using mohair.

The pattern is really simple though. A chain of 26 with row after row single crochet stitches until you get the length you aim for. Only when using the browns, I made a variation with half double crochets, double crochets and two double crochets in one stitch. Not because I necessarily wanted some variation in the pattern, but more because I wanted some variation when making the scarf. The scarf was basically finished in two evenings, each evening I crocheted about four hours. Tonight I put the finishing touch on it.

Because of the material, there is more than one mistake in the scarf: stitches were missed simply because I couldn’t see them through the ‘hair’. Another problem with mohair is that the stiches can’t be undone. Everything immediately sticks together and gets tangled. So when I did notice a mistake, I had to try and fix it later on.

All in all, I really like the result. It’s just what I had in my head when I decided to make the scarf myself. Anna already wore the scarf today, be it without the finishing touches, and she really liked it and said it was really warm. One happy person. No, make that two. I have the pattern for a matching bonnet in my head, but that will be for later.

One thought on “Drie avonden”

Geef een reactie