Onzichtbaar ijs

Deze ochtend naar school gefietst, net zoals we nu dus al drie weken doen. Straat uit, naar rechts, oversteken, naar rechts, rechtdoor de Vrijdagmarkt over en halverwege … lag Jan plots op de grond. Ik had het totaal niet zien gebeuren dus wou ik stoppen om te zien wat er gebeurd was en … pardoes lagen Anna en ik ook op de grond.

Dat vallen op zich, dat is niets. Schade aan de fiets of niet, dat heb ik eigenlijk nog steeds niet bekeken, maar hij rijdt nog. De klap daarentegen die het gaf toen Anna met haar hoofd op de grond belandde liet mijn hart stilstaan. Ik was ervan overtuigd dat de schade niet te schatten was.

Gekrijs was uiteraard het resultaat en toen ik de fiets wou rechtzetten merkte ik pas wat ons doen vallen had: een ijsplek in het midden van de markt. Want mijn fiets rechtkrijgen, mét kind er nog op was geen sinecure, om niet te zeggen zo goed als onmogelijk om alleen te doen. Een voorbijganger zag mij sukkelen (of had hij eerder Anna gehoord, het gehuil was oorverdovend genoeg) en vroeg ‘Gaat het mevrouw?’ ‘Neen, het gaat niet’ zei ik over mijn toeren en toen pas hielp hij om mijn fiets recht te krijgen.

Na eerste inspectie leek het al bij al mee te vallen. Jan had niets van schade. Op Anna haar linker jukbeen tekende zich een serieuse schaafwonde af en begon het blauw al boven te komen. Mijn kin en kaak voelden geschaafd, maar alleen mijn kin bleek een schaafwonde te hebben. Mijn kaak zal gewoon blauw worden. De ergste schok kreeg ik echter toen ik Anna haar helm zag: op de kant waarop ze gevallen was is hij gewoon kapotgebarsten. De luide klap kwam dus van het contact tussen helm en grond en (gelukkig) niet van het contact tussen hoofd en grond.

Het werk werd afgebeld, de dokter opgezocht en hij bevestigde gelukkig mijn vermoeden: de helm had Anna haar hoofd zeer goed beschermd. Behalve de schaafwonden lijkt er niets gebroken of geschud. De volgende 24u moet ik haar uiteraard in de gaten houden om zeker te zijn dat er geen verlate effecten zijn, maar voorlopig speelt ze weer alsof er niets gebeurd is.

Moet ik nog iemand overtuigen van het belang van een helm op de fiets?

13 thoughts on “Onzichtbaar ijs”

 1. Ik vanmorgen bijna tegen de grond gegaan maar alleen. En vanavond moest ik Janne afhalen van de crèche maar had de helm niet mee aangezien ik haar niet gebracht had. Dus veiligheidshalve maar tevoet gegaan, ik wou het risico niet nemen. Ook niet voor 100 meter. En dat was voor ik jouw verhaal gelezen had!
  Moet enorm verschieten zijn! Gelukkig is alles goedgekomen. En eigenlijk moeten wij ook maar eens een helm gaan dragen. De mijne ligt al drie jaar ongebruikt in mijn garage maar ga hem zeker voor de winter weer boventoverenu

 2. Jee, zal je wel nog een tijdje met de ‘bibber’ gezeten hebben kan ik me voorstellen.

  Jona viel deze morgen ook met zijn fietsje, was ook zo vréselijk glad.

  En wat betreft die helm, hebben we hier ook al een stevige deuk in en heeft ‘m ooit nog es beschermd tegen een gezichtsval (helm heeft een vooruitstekend stuk vooraan).

 3. Pfff, je mag er niet aan denken hoe dit zou afgelopen zijn moest Anna geen helm aangehad hebben.

  Dragen veel kinderen zo’n helm? Ik heb daar nu eigenlijk nog nooit op gelet.

 4. Ook al ken ik jullie eigenlijk niet (echt), ik heb aan jullie gedacht toen ik gisteren zelf bijna viel met de fiets. Het was zo glad! Ik ga mij zelf deze middag een helm kopen en laat zoonlief nooit meer op het fietsstoeltje zonder helm.

 5. Zo akelig om te lezen zeg! Ons zoontje is voorlopig nog te klein voor het fietsstoeltje maar als het volgende zomer zover is zal hij zeker een helmpje dragen, daar zorgen we voor.

 6. Jongens toch 🙁 Idd, en dat er dan nog mensen zijn die kinderen zonder helm op een fiets zetten of kinderen in de auto vervoeren zonder gordel aan of kinderen aan de verkeerde kant laten uitstappen, brrr brrr en brrr!

 7. Amai. Gelukkig komt het goed en gelukkig had ze inderdaad een helm op. Je mag er echt niet teveel bij stilstaan wat er zou gebeurd zijn zonder helm, brrr!
  Ik ben alleszins meer dan overtuigd.

Geef een reactie