Observatie

Er is nu wel werk, maar ondertussen blijft de cursus ook verderlopen. Eén van de opdrachten was om een uurtje te gaan observeren in de klas en dat deed ik dan deze voormiddag.

’t Was wel interessant, hoe zo’n klas werkt en hoe de leerkracht daarin staat. Het was blijkbaar niet de meest eenvoudige klas en de spanning was er soms te snijden. Toen ik vroeg of het door de desinteresse van de les zelf kwam, of door een desinteresse in school in het algemeen, dacht de leerkracht dat het eerder dat laatste was.

Het doet je wel nadenken, want als ik zelf les zou geven, zou ik een gelijksoortig onderwijs terecht komen, en een dergelijke klas is niet echt aanmoedigend. Maar tegelijk zit je wel te denken hoe je het zelf zou proberen aanpakken. Of anders gelijkstaat aan beter of slechter, of of het niet echt uitmaakt hoe je zo’n klas aanpakt, aangezien het hen zelf weinig kan schelen.

De leerkracht was iemand met 20 jaar ervaring, dus die wist heel goed wat gedaan moest worden om de klas in de hand te houden, maar het bleef een lastige oefening.

Enfin. Weer een opdracht achter de rug. Nu nog het verslag schrijven, maar daar heb ik nog wel even de tijd voor.

One thought on “Observatie”

  1. Ik blijf die observaties boeiend vinden, ook al nemen ze vaak veel tijd in beslag. Welke modules volg je nu?

    Tip: schrijf dat verslag zo snel mogelijk. Je kunt je reacties en situaties nog veel beter voorstellen dan wanneer je ’t allemaal wat uitstelt (ik spreek uit ervaring 🙂 ).

Geef een reactie