Zorgen

Zelie zit nu in haar tweede jaar humaniora. Vorig jaar was ze niet zo denderend geëindigd en dus werd het tijdens de vakantie toch wel af en toe werken. Maar ze zag het zitten, dat nieuwe jaar. Ze keek er naar uit. Ze had geleerd uit haar fouten en het zou beter gaan nu. Zei ze. Dacht ze.

Het eerste maandrapport is een feit en het is niet echt beter gegaan. Ze werkt nochtans een pak meer dan vorig jaar en toch … Ze begrijpt het zelf ook niet goed en ik vermoed dat er toch wel een serieus element zelfbedrog bij zit. Ze ‘weet niet hoe anders te studeren’.

Dus maak ik mij zorgen. Tijd om ‘een hulplijn’ in te schakelen. Over naar familie.

Bestaat er ook zoiets als een studiebureau voor tieners?

6 thoughts on “Zorgen”

 1. Koop het boek Leren, Hoe?Zo! aan. Een heel handig boek, geschreven in samenwerking met de universiteit Gent, voor tieners en studenten die niet meteen weten hoe te studeren. Met informatie over hoe je brein en geheugen werkt, hoe faalangst tegen te gaan, hoe aandacht te hebben en te leren concentreren. Maar ook hoe je een goeie planning maakt, hoe je leert schematiseren, mindmappen, het maximale uit de les halen, succesvol examens maakt enz.
  Hééél goed!
  Er is ook een website aan gekoppeld: http://www.lerenhoezo.be, waar je kan inloggen als je het boek hebt aangekocht voor nog meer informatie.
  De auteur heeft trouwens ook een studiebureau voor zowel tieners als studenten op het Sint-Pietersplein: http://www.campusweb.be/

 2. Pas via een begeleiding geleerd hoe ik voor mezelf het beste kan studeren als ik 20 jaar was. Mijn tweede poging voor een lerarenopleiding gelukt! (oa via het programma Mindmanager)

  Durf de cliches gerust te doorbreken : ik werk bijvoorbeeld met een beter resultaat als ik in bed zit met alle papieren rond mij dan aan een bureau!

  Ik zou zeggen zoeken naar verschillende methodes en daaruit de beste vinden.

Geef een reactie