Respect

Toen ik deze avond terugkwam van mijn werk zat de trein naar Gent (Brussel dus), zoals gewoonlijk in de zomer, bomvol.

Ja, want in de zomer gaan alle gepensioneerden naar zee voor een dag (het is toch gratis) en uiteraard kunnen zij alleen naar huis komen als de mensen gedaan hebben met werken. Het resultaat is dus propvolle treinen.

Als de conducteur wat meezit mag je dan wel in eerste klas, maar vandaag was dat niet zo: er was nog plaats mevrouw. Zeker weten.

Nu, als je alle wagons afgaat zal er uiteraard wel een plaatsje beschikbaar zijn hier en daar, maar hij had ook gelijk: de laatste wagon, net degene waar hij voor stond toen ik het vroeg, had nog meer dan een uitzonderlijk plaatsje vrij.

Ik stap op en installeer mij en vlak na mij stapt een juffrouw op die blijkbaar nog even op het perron afscheid genomen had van haar vriend nadat zij haar bagage al binnengezet had.

Verbouwereerd kijkt ze naar de zetels naast mijn zitplaats en zegt: ik dacht nu echt dat ik hier zat? Want alle vier de zetels waren bezet. Door een ouder koppel en hun kleinkinderen. Waarop de (oudere) vrouw nogal hooghartig antwoord: uw tas staat daar mevrouw’ en wijst naar de ruimte op de grond tussen twee zetels. Geen uitleg, geen excuses, niets. De juffrouw kijkt daarop doodverbaasd en zegt dan maar ‘nog een geluk dat u mijn tas niet meegenomen heeft’ waarop ze dan maar een ander zitje gaat zoeken.

Ik moet zeggen dat ik ook volledig verbouwereerd was door zoveel lef. OK dat je liefst met je groepje samenzit, maar als er geen vier plaatsen meer samen zijn dan ga je toch niet zomaar iemands gerief op de grond zetten zonder boe of ba. Dat doe je toch niet? Of ben ik nu zo verkeerd opgevoed?

Daarna heeft die madam nog commentaar zitten geven en aan haar kleinkinderen verklaarde ze op een bepaalde moment ‘Ge kunt toch niet verwachten dat wij op onze leeftijd gaan rechtstaan gedurende de rit?’

Neen, dat kunt ge niet verwachten. Maar een vriendelijke vraag aan de juffrouw had haar hetzelfde resultaat gegeven in plaats van zomaar de boel te bedisselen zonder inspraak van die juffrouw.

De jeugd van tegenwoordig heeft geen respect meer voor de ouderen, wordt wel gezegd. Maar is respect dan niet wederzijds? En betaamt het niet aan de ouderen van tegenwoordig om het goede voorbeeld te geven?

17 thoughts on “Respect”

 1. Ik heb een slechte rug (een vergroeiing). Meestal heb ik dat allemaal onder controle en ga ik rechtstaan om ouderen te laten zitten, maar er zijn dagen dat ik verga van de pijn als ik rechtsta en dat ik écht moet zitten.

  Op een van die lastige dagen had ik veel moeten staan en was ik blij dat ik eindelijk kon zitten. Naar goede gewoonte pendelde ik van Brussel Noord naar Zottegem. De trein was aanvankelijk nog leeg en ik zocht mij een plaatsje uit. Tegen dat we Centraal gepasseerd waren, zat de trein stampvol en moesten al heel wat mensen rechtstaan en in de Zuid was het helemaal erg. Daar waar ik normaalgezien recht zou gaan staan, bleef ik die keer echter zitten. Staan ging écht niet meer.

  En ik kreeg al meteen de wind van voor. De vrouw die naast mij was komen zitten en wiens broer (eind veertig) moest rechtstaan, zei op bitsige, uiterst onbeleefde, betweterige toon tegen mij: “Eigenlijk moet jij rechtstaan hé.” Ik excuseerde mij en zei dat ik dat normaalgezien ook zou doen, maar dat ik daar die dag niet toe in staat was, omdat ik kreupel stond van de pijn. Zij: “Dat kan iedereen zeggen. Ik ben 51 jaar, ik moet toch niet rechtstaan zeker?!” Ik besloot koppig te blijven zitten, maar nu moet je eens een hele treinrit lang naast zo’n vrouw zitten die zit te lammeren dat de jeugd van tegenwoordig (ik was 26) geen respect meer heeft voor ouderen en dat iedereen maar kan zeggen wat hij wil en dat er aan mij niets te zien is en blablabla.

  Ik was het uiteindelijk zo beu dat ik wél ben recht gaan staan en uiteindelijk heb staan bleiten tot in Zottegem, gewoon uit onmacht.

  Mijn conclusie toen: de jeugd van tegenwoordig heeft wél nog respect voor ouderen, maar het omgekeerde geldt heel vaak niet…

 2. Zoals ik bij Bruno al schreef: een goede oorlog zouden die oude knarren eens moeten meemaken! Wat ik je brom. Allemaal naar Irak. Met de trein. Gratis.

 3. ja, dat is zo iets typisch hé.
  nog zoiets typisch:
  heb dat ook al paar keer gehad, dan ga je net achter je werk, nog even naar de winkel, wat staat er voor je… gepensioneerde mensen… die hebben dan godverdomme de ganse dag de tijd om te gaan winkelen, wanneer gaan ze? op het tijdstip dat de meeste mensen gedaan hebben met werken
  gevolg, massaal aanschuiven aan de kassa…

 4. Dat van die winkels klopt helemaal. Ik heb nog een paar jaar vakantiejob gedaan in de Colruyt, en op die typische “na-het-werk”-uren stikte het inderdaad van de gepensioneerden. Maar niet alleen dat, ook de mensen die al 10 minuten voor de winkel openging ongeduldig op de poort stonden te bonken of ’s avonds laat nog net door deuren glipten als je die wou sluiten: gepensioneerden.

 5. hola,ik ben er 54,maar ik sta ook recht voor oudere heren en dames en daar bedoel mensen van zeventig en meer.Ik sta ook recht voor jonge moeders met kleine kinderen(iben ook met de trein reizende moeder geweest)En ik kies ook het rustig moment uit om te gaan winkelen vb tussen de middag Ik denk dat die dagjes-oudjes ,zelff vroeger met de trein gereden hebben,dan zouden ze dat weten !Verdraagzaamheid moet van beiden kanten komen( en de oudsten moeten de wijsten zijn =moeders citaat,want ik was de oudsten)Tussen jeugd zitten is wel leuk,dan mijmer ik ,over mijn vroeger treinperikelen van verhalen vertellen met vrienden .

 6. Amai dat doet deugd om dit hier te lezen! Al die situaties komen mij bekend voor… en altijd overal voor proberen te steken die bejaarden eh! ze hebben tijd genoeg maar gaan ervan uit omdat ze over de 60 zijn dat ze overal voorrang hebben. Ik spreek ze dan aan VOOR GANS DE WINKEL dat ze moeten aanschuiven zoals iedereen 🙂 helpt altijd en het is ZALIG te zien hoe ze dan uit de lucht vallen dat ze niet gezien hadden dat er een rij was 🙂 misschien zo iets invoeren als “begeleide euthanasie vanaf 65” 😉 voor alle duidelijkheid, tis een grapje, maar soms e…. GRRR.

 7. dat van dat winkelen weet ik nog zo niet hoor. Dat lijkt me meer een vastgeroeste gedachte. Zoals: er worden meer kinderen geboren bij volle maan. Als het daadwerkelijk zo is, ga je zeggen: zie je wel. Maar als ze niet te bespeuren vallen, kraait er geen haan naar. En ik heb ook vakantiejob gedaan in de Colruyt 🙂
  Wat wel zo is, is dat oudere mensen vaak (dus niet altijd) behoorlijk onverdraagzaam kunnen zijn. Voor de speelstraat bij ons in de buurt hebben ze zelfs de politie gebeld. Op voorhand, dus nog voor er daadwerkelijk een speelstraat geweest is. Vanmiddag in een Brussels park: een oude knakker die 3 jongetjes wegjaagt omdat ze met een bal aan het spelen waren. Hij ging de politie bellen zei hij. Dapper hoor.

 8. @ Marc: Oh ja, van die kinderen wegjagen, dat ken ik. Wij wonen in een woonerf wat inhoudt dat de kinderen op straat mogen spelen. Maar sommigen ouderen komen dan buiten en zeggen dat ze niet voor hun deur mogen spelen. Dat ze ergens anders moeten.

 9. en maar generaliseren!!!!! ik pas tijdens de vakantie op de kleinkinderen en kan pas na 6 uur naar de GB want met die kleine gasten is dat niet te doen, een dagje naar zee met de trein vinden ze zeer leuk want mama en papa hebben daar geen tijd voor! en zo kan ik nog wel wat verzinnen, Make Love not War stamt wel uit onze tijd hé gasten, een beetje verdraagzamheid lijkt me wel op plaats!!!!!!

 10. Generaliseren, tja, niemand heeft gezegd dat alle gepensioneerden zo zijn, he… Maar eerlijk gezegd, ik erger mij even vaak aan oudere mensen die denken dat zij altijd voorrang krijgen op alles en iedereen, en die geen bal respect hebben voor andere (jongere) mensen, als aan tieners die iedereen uit de weg duwen omdat ze het zich gewoon niet aantrekken. En nee, niet alle tieners en niet alle ouderen zijn zo, natuurlijk…
  En verdraagzaamheid, als iemand anders zich onverdraagzaam en respectloos toont, moet je dat dan tolereren?

Geef een reactie