Missie half geslaagd

Nog maar een goed half jaar geleden hebben we hier een aantal kranen vervangen in huis. Lekkende kranen die, logischerwijs, meer slecht dan goed deden.

Voor de kraan in de badkamer gingen we voor het model ‘el cheapo’. De badkamer zal in één van de komende jaren toch grondig onder handen moeten genomen worden en ik had geen zin om dus veel geld uit te geven voor een voorlopig ding. Verkeerde beslissing dus.

Ik denk dat die kraan het twee maanden heeft uitgehouden en plots draaide ze door. Na veel prutsen en doen kreeg ik ze op een stand waarop ze af en toe drupte, maar echt volledig dicht geraakte ze nooit. Op een bepaald moment dus zelfs beslist dat die kraan niet meer mocht aangeraakt worden, wegens dat ze, telkens ze opnieuw moest dichtgedraaid worden, het lekken alleen erger werd.

Tot de bewuste kraan eergisteren per abuis toch nog eens werd opengedraaid en toen was het hek volledig van de dam: ik kreeg ze met geen stokken meer dicht. Totaal doorgedraaid en het water stroomde er zo hard uit dat de lavabo bijna overliep.

De enige oplossing was om de hoofdwaterkraan dicht te draaien met als resultaat dat ik zelfs geen was- of afwasmachine meer kon insteken, uiteraard de afwas ook niet handmatig kon doen of zelfs de kinderen in bad steken.

Vandaag dan thuis gebleven om het probleem aan te pakken: op naar de Brico om een nieuwe kraan. Deze keer heb ik me een beetje laten adviseren over een degelijk ding dat toch nog geen stukken van mensen kost (die dingen zijn duur man): goed prijs/kwaliteit verhouding dus.

Daarna linea recta naar huis, even mails gekeken en aan de klus begonnen. Gelukkig had ik vorige keer goed opgelet toen mijn persoonlijke expert mij hielp en wist ik dus dat de hele lavabo eruit moest vooraleer ik iets kon doen.

Het was een beetje prutsen en niet al te gemakkelijk, maar na een uurtje werk is het uiteindelijk gelukt: er staat een nieuwe kraan aan de lavabo. Ze sluit goed, ze geeft warm en koud water, ze drupt niet. Ik heb zo’n mengkraan gekocht deze keer met een handvat dat op en neer gaat zodat het risico op overdraaien ook drastisch verminderd is.

Waarom dus missie maar half geslaagd? Het is mij niet gelukt om de flexibel waterdicht vast te krijgen: nu komt het water er langs daar uit. Vanavond zal het dus weer hoofdwaterkraan dichtdraaien worden, maar ondertussen zijn de kinderen gewassen en zal de afwasmachine haar ding gedaan hebben.

Morgen is een werkdag maar vrijdag zal ik mij dus nog eens onder mijnen lavabo mogen nestelen om een oplossing te vinden. Dat of beginnen rondbellen voor professionele hulp, alhoewel ik daar tot nu toe geen succes in gehad heb want voor een lekkende kraan is het blijkbaar niet de moeite om af te komen. Andere hulp/raad is uiteraard ook welkom 🙂

4 thoughts on “Missie half geslaagd”

  1. Wij hebben drie jaar geleden, samen met de keuken, uiteraard ook een nieuwe kraan laten plaatsen, zo’n eengreepsmengkraan zoals dat placht te heten. Niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste. Maanden geleden heb ik vastgesteld dat als de kraan openstond, er water lekte uit het bewegend deel. Toen de loodgieter eindelijk langskwam voor iets anders, hebben we hem de kraan getoond en zijn laconieke reactie: “ah ja, drie jaar oud? dan is het binnenwerk versleten, da’s normaal” Ik vind dat dus absoluut niet normaal, maar ja, wat doe je eraan. En de kraan lekt nog, want ja, hij had natuurlijk geen nieuw binnenwerk bij zich, en ging dat wel eens komen doen. We wachten nog.

Geef een reactie