Nieuwe ontdekkingen

Woensdag mocht ik een biopakket afhalen. Wij doen daar niet aan mee normaal gezien, maar onze buren, die dat wel doen, hebben ons dat geschonken omdat zij op reis zijn en wij ondertussen voor hun huis en dieren zorgen en ook omdat zij maar maandag terugkomen en het tegen dan niet zeer lekker meer zou zijn.

Soit, wat ik wou vertellen. In dat groentepakket zitten dus ook dingen die ik niet ken. Zoals een koolrabi of een romeinse sla, bijvoorbeeld. De meeste andere dingen ken ik wel en weet je wat: er zit ook een augurk bij. Niet de zoet/zure opgelegde variant dat we allemaal kennen uit de supermarkt, maar de verse soort. Ik had hem eerst verward met een courgette, tot ik de ‘bobbels’ zag.

Maar koken dus met dingen die ik niet ken. Door een foto van de romeinse sla op Facebook te zetten, had mij iemand verwezen naar de website van de mensen die het biopakket samenstellen, De Wassende Maan. Daar staat een groentewijzer waar je dus over alle soorten groenten kunt lezen en waar, per groente, ook een aantal recepten staan.

Zo heb ik dan gisteren de courgettes en de paprika verwerkt door hun weekrecept te volgen: Paprika en courgette in tomatensaus. Enorm lekken, moet ik zeggen. Daarnaast heb ik ook de koolrabi verwerkt in een gratin (koolrabi in fijne sneden – leve de mandoline – en even stomen tot zacht; mengeling maken van 2/3 room/ 1/3 melk met peper en zout, en dan laagjes maken: laagje koolrabi, laagje room/melk, laagje gemalen kaas en herhalen tot alles op is) en daar dan een krielpatatje en een worstje bij. Het heeft gesmaakt.

Vandaag stond ik voor de uitdaging iets met groene selder te doen. Want groene selder ken ik uiteraard wel, maar behalve om dat in de soep te draaien of bij mossels, wat doe je daarmee?

Opnieuw op de website gaan zoeken voor inspiratie en bij selder vond ik Gekarameliseerde krielaardappelen. In één woord: zalig! Deze keer met een schartongetje erbij en ik had het niet echt verwacht, iets zoet met een viske (de combinatie had ik gemaakt vooraleer ik wist dat aardappels zoet zouden zijn en aangezien er wortels en selder bij waren, vond ik die fantastisch combineren met vis), maar het bleek een zeer geslaagde combinatie.

Ha! Ik ga nog veel naar die website gaan voor inspiratie want ze hebben er duidelijk zeer veel en zeer lekkere.

2 thoughts on “Nieuwe ontdekkingen”

  1. Wij hebben zo’n bio-abonnement, maar nemen het maar om de twee weken. Anders krijg je het niet steeds rond – ik hou niet van dingen weggooien – en ben je steeds gedwongen om iets klaar te maken met die groenten uit het abonnement. Als je dan eens zin hebt in iets totaal anders, of je wilt eens buitenhuis gaan eten, dan lukt dat op die manier nog wel.
    Ik vind het wel super om steeds nieuwe groenten te leren kennen, al is de verrassing er na ettelijke jaren abonnement wel af. En vele van deze groenten kun je gewoon niet kopen in de klassieke supermarkt of groenteboer.

  2. Hier ook een tweewekelijks abonnement. Koolrabi vind ik superlekker trouwens, soms steken ze er al eens dingen in waar ik echt geen weg mee weet zoals aardperen en van die rare knolletjes waarbij je je afvraagt welk deel nu het eetbare zou zijn… Maar de site is idd fantastisch, dat helpt een stuk 😉 Enjoy!

Geef een reactie