Kopenhagen

’t Is hier eindelijk een beetje op zijn plooien aan het komen. Tijd voor een verslagje over mijn reis.

Want Kopenhagen was uiteraard meer dan een concert alleen.

Jensensallé

1. Het weer

Ik heb een beetje pech gehad en mijn altijd-goed-weer-op-vakantie geluk was deze keer afwezig. Ik zweer het: altijd, altijd als ik ergens naartoe ging had ik zeer goed weer. De dag ervoor kon het nog weken aan een stuk geregend hebben, op het moment dat ik toekwam kreeg ik mooi weer. Ook als ik vertrok sloeg het weer soms direct om, maar nooit terwijl ik er was. Deze keer niet dus 🙁

Al bij al viel het nog mee hoor: 20-21 °C. Maar het was kil door een koude wind en er was toch wel redelijk veel regen en weinig zon:
6/7: regen tot 14u. Wel beschermd door goede regenjas en paraplu, maar toch goed verkleumd geraakt. Daarna is het droog geworden en kwam de zon er hier en daar door, maar nooit genoeg om echt warm te worden: de regenjas en trui bleef aan.

7/7: hele dag droog maar overtrokken en de wind bleef. Twee (zeer dunne) truien en de regenjas en toch nog kil.

8/7: Zon! Zon begod en redelijk warm. De regenjas kon uit, het rokje was ideaal soms zelfs in T-shirt gelopen, maar niet lang want de kille wind was er ook nog, zij het in mindere mate. Vanaf 18u: regen, en nog geen klein beetje ook. Dankzij mijn poncho goed droog gebleven … bovenaan toch. Het regende zo hard dat die langs mijn kuiten knal mijn schoenen binnenliep zodat mijn schoenen volledig doorweekt waren tegen dat ik terug in mijn kamer was.

9/7: beste dag van de trip: grotendeels zon en de kille wind was volledig weg. Lekker languit op het gras kunnen liggen, in T-shirt en rokje, badend in de zon en een boekje lezen. Genieten.

mooi weer

10/7: zon weg en heel af en toe miezeren. Kille wind volledig terug.

2. De stad

Schoon, schoon, schoon.

Toen ik er de eerste dag een beetje doorgewandeld was, dacht ik ‘zo groot’. Mijn gastvrouw zei van niet, dat Kopenhagen niet echt groot was, en na een paar dagen moest ik haar gelijk geven: op zich niet zo heel groot, maar aangezien alle straten daar zo onnoemelijk breed zijn, is alles toch net dat ietsje verder van elkaar.

Kilometers en kilometers gewandeld, met plan, zonder plan, links, rechts, uitgestippeld en op goed geluk. De ene dag niets anders gedaan dan gewandeld en gekeken, de andere dag stukken gewandeld, stukken bekeken en bezocht en stukken niets gedaan. Het is nog altijd vakantie en niets moet.

Het soort bezoek dat eigenlijk op mijn lijf geschreven is: niets moet, alles kan en ik zie wel waar ik uit kom en of ik al dan niet iets wil doen.

En ongelooflijk veel te zien en te doen. Ik had nog de bijkomende chance dat er op dat moment ook een jazz-festival aan de gang was waardoor er her en der in de stad gratis optredens waren. Aangezien ik geen programma had kwam ik de groepjes telkens op den bots tegen en dat was dan ook altijd weer een zalig, ontspannend rustpunt.

Maar ook: druk, druk, druk.

Er is ongelooflijk veel groen in de stad. Heel veel parken in alle maten die je je kan inbeelden.

Zelfs de kerkhoven zien er meer als parken uit dan als kerkhoven en worden druk bewandeld (misschien bezocht ook, maar ik zag vooral veel mensen die er rondliepen alsof het een gewoon park was).

Maar in de meeste parken en groenzones bleef je het verkeer horen, en dat was er in overvloed, net zoals de fietsers. Wel een ongelooflijk goede fietsinfrastructuur en heel veel voorzieningen voor fietsers: het lijkt er mij zeer veilig fietsen, ondanks de vele auto’s. Qua autovrij winkelcentrum is er nog werk aan de winkel, maar het is al ruim met een aantal zeer lange winkelstraten.

En als je in Kopenhagen bent, moet je uiteraard ook even de EU verlaten om naar Vrijstaat Christiania te gaan. Gelukkig geen visum nodig om er binnen te geraken en er hangt nog een beetje een hippiesfeer, maar eigenlijk zijn ze toch al volledig de 21ste eeuw ingetreden. Maar dit was wel één van de enige plaatsen waar de je drukte van de stad niet meer hoorde (en neen, het lag niet aan de komieke sigaretten die daar in overvloed werden gerookt).

3. Het verblijf

Ik had via airbnb geboekt: een privé kamer bij iemand thuis. Gezocht en gekozen enerzijds om niet te ver van de concertzaal te zitten en anderzijds om niet alleen te zitten (een reis alleen doen is al alleen genoeg) en dus bij een privé persoon te huren. Wie weet kon ik dan af en toe ook eens een klapke doen. En ook gezocht om geen kamer te huren waarbij ik alleen die kamer en de badkamer mocht gebruiken, maar ook in het appartement mocht rondlopen. Het idee alleen al om beperkt te zijn tot 2 ruimtes … Niet dat ik van plan was om te verbroederen (zo sociaal ben ik nu ook weer niet), maar dat het ‘kon’ volstond al.

De madam was zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik kreeg thee aangeboden ’s avonds als ze er verse gemaakt had en heb zelfs een uurtje met haar TV gekeken. Maar eigenlijk had ik er weinig contact mee: net voldoende om het gezellig te maken en toch niet bemoeizuchtig te zijn. Perfect gewoon.

Het bed was goed, het kussen minder, de locatie in Østerbro perfect: de eerste avond was er al het eerste optreden van Coldplay, en dat kon ik horen als ik mijn raam openzette. Als ik het sloot was het geluid ook weg: niets storend dus. De concertzaal lag dus op 3 minuten wandelen oftewel: vlakbij.

kamer

De buurt was ongelooflijk kalm, maar een aantal van de meest hippe en aangeraden (ontbijt)cafés lagen vlakbij en uiteindelijk stond je na 15min stappen in het ‘centrum’, dus ook vlakbij. Zeer goede locatie dus.

4. Eten

Zeer goed gegeten daar. Om te beginnen (zeer belangrijk voor mij): ze maken daar ongelooflijk goede koffie. Geen enkele mindere gedronken.

Elke ochtend probeerde ik een nieuw ontbijtplaatsje uit en veelal draaide dat eigenlijk uit op een brunch en altijd zalig lekker. Zo’n brunch, dat was meer dan voldoende en gaf energie voor de rest van de dag. Er zijn heel veel aangeraden plaatsen om te brunchen en ik heb er een aantal geprobeerd en telkens ongelooflijk verwend geweest.

Een plaats die vooral wordt aanbevolen voor ontbijt is Grød: een plaats waar ze havermout serveren en zo goed als uitsluitend havermout. Maar mens, als je dacht dat je zelf lekkere havermout kon klaarmaken, dan verander je van mening nadat je hun havermout gegeten hebt: je eigen brouwsel vervalt gewoon tot dat, een brouwsel, en je weet pas echt hoe lekker het kan zijn als je daar gegeten hebt. Doen dus, als je ooit in Kopenhagen bent.

grod

De burger-hype is daar ook volledig aangeslagen. Op een bepaald moment liep ik in een straatje en zag dat er veel eetgelegenheden waren, en op elk menu stonden hamburgers als hoofdbestanddeel van de kaart. En het bleef dus niet beperkt tot dat straatje, alhoewel ik niet meer zoveel burgerbars bij elkaar heb gezien. Uiteraard heb ik er één van die bars uitgekozen en een burger getest (test geslaagd).

burger

Ze hebben daar Papirøen, hét centrum voor street food in Kopenhagen. Net op de rand van de stad en qua sfeer deed het mij een beetje denken aan Dok, hier in Gent, maar dan volgepropt met eetstalletjes uit alle hoeken van de wereld. De prijzen zijn schappelijk (voor Deense standaarden dan) en de keuze is enorm. En er is een zalig en gezellig terras buiten. Uiteraard is dit ook een plaats voor ‘the hip crowd’, maar daar moet ge maar over kijken.

Overal zijn er kleine koffiebars en sandwichbars waar ze de lekkerste broodjes  Smørrebrød maken. Zalig gewoon. En dat roggebrood alleen al … damn good.

En dat is dan ook een positief iets van Airbnb: mijn gastvrouw had nog een paar tips voor goed-en-niet-zo-duur eten. Zo heb ik een zalige, maar bizarre pizza gegeten (met aardappelen) op een verdoken pleintje achter het appartement.

Kortom: ze kunnen daar zeer goed koken en ik heb geen honger gehad.

5. Bezienswaardigheden

Meer dan ik kan opnoemen. Uiteraard zijn er de musea. Er zijn er heel veel en de tweede dag had ik mij zo’n pas gekocht die mij toegang verschafte tot 6 musea. Op één na heb ik ze dan ook allemaal bezocht. Eentje niet, want die bleken in zomerverlof te zijn … bizar. Heel handig: in elk museum waren er lockers die je gratis kon gebruiken (en soms wel moest gebruiken).

Er is daar een prachtige botanische tuin met een enorme serre. Gewoon prachtig om zien en een heel pak impressionanter dan deze hier in Gent (alhoewel die ook al zeer indrukwekkend is). Heb daar een paar uur rondgelopen, gewoon kijken, reuken en genieten.

De oude citadel is ook een leuke plaats voor een ontspannen wandeling op de vesten en die worden blijkbaar ook zeer goed gebruikt voor de lokale joggers.

Er zijn twee kastelen die moeten bekeken worden: Rosenborg (prachtige collectie kroonjuwelen en zeer goed bewaard en verzorgd – we zagen ook nog net de aflossing van de wacht) en Amelienborg (niet binnen geweest wegens reeds gesloten op dat moment), maar buiten stonden een soort ‘bobby’s’ de wacht te houden.

En zijn de meren en er is de haven waar het aangenaam wandelen is (en waar je uiteraard toch eens moet gaan kijken naar de kleine zeemeermin). Vooral aan de haven staan een paar mooie moderne gebouwen.

En wat ook niet mag mankeren dus als je in Kopenhagen bent, is een bezoek aan Tivoli, een pretpark gewoon in het midden van de stad. Zelf ga ik wel graag naar pretparken: ik hou van de sfeer. 1 nadeel: ik ga niet graag op attracties. Het leuke aan Tivoli is dat je toegang betaalt om gewoon binnen te gaan, en dan ofwel afzonderlijk de ritjes betaald waar je geïnteresseerd in bent, ofwel een bandje koopt dat je toegang geeft op alle attracties, zoveel je wil.

Wat ik er ook zo wijs vond: het is een redelijk klein park, maar de attracties zijn er daarom niet minder om. Het is er zeer goed uitgedokterd en vele attracties staan gewoon op elkaar. Machtig om zien.

6. The end

Aan alle mooie liedjes komt een eind, en dus ook aan dit liedje en ik heb dit afgesloten met een zalige treinrit terug naar de luchthaven.

7. Het besluit voor mijzelf

Ik heb genoten van mijn reisje met mezelf, maar 5 dagen is te lang. 2-3 dagen is lang genoeg zo alleen, maar minder ook niet. Vooral omdat ik na 3 dagen in een park passeerde en onmiddellijk wou dat het al Gentse Feesten was: er was een straattheatervoorstelling aan de gang en ik heb er mij bij gezet en het was zeer leuk (in broebeltaal, niet Deens, zodat iedereen gewoon kon volgen).

 

Geef een reactie