Plan

Ik wil groentetaarten of quiches maken in grote getale. Enig probleem: ik heb dat nog nooit van mijn leven gedaan … tot vanmiddag.

Voor het eerst dus een taartje gemaakt met groenten en al zeg ik het zelf: het was niet slecht. Maar aan de andere kant: het was zeker niet zeer goed. Eetbaar, het heeft gesmaakt, maar het kon beter, veel beter.

Kijk, zo zag het eerst exemplaar eruit

Quiche met spinazie

’t Was er eentje met spinazie en geitenkaas en ham

Quiche met spinazie

De tweede was zelfs nog minder gelukt. Nog altijd eetbaar en we hebben dus geen honger geleden, maar zeker voor verbetering vatbaar. Die tweede was er eentje met witloof, emmental en hesp.

Beiden waren niet luchtig en helemaal niet om te zeggen: geef er ons nog zo’n paar. Dus niet om te maken voor een grote bende.
De recepten heb ik van in Ons Kookboek, dus very basic.

Als iemand mij tips kan geven voor zeer lekkere en luchtige taarten, één adres. Ofwel op dit blog, ofwel op sandra.pattyn@gmail.com.

Please, ik smeek jullie: tips, tips, tips (en recepten?). Wie weet kunnen jullie ze dan ooit in persoon proeven 🙂

5 thoughts on “Plan”

 1. Een tip van een bakker uit je hometown 😉 :

  De bodem voorbakken. neem bakpapier en wat kersenpitten/gedroogde maïs/droge rijst en vul je bodem hiermee.

  15 minuten voorbakken in een oven van 230/240 graden (staat die nieuwe oven er al? )

  bakpapier en pitten verwijderen, vulling erin doen en afbakken.

  Verhoudingen ken ik niet vanbuiten voor quiche, maar ik zal er dinsdag eens voor zien.

 2. Voor een luchtigere quiche: uw eimengsel luchtiger opkloppen. eventueel een klein beetje eiwit apart opkloppen en onder het mengsel doen, uw geheel is dan nog wel vloeibaar maar zal minder compact zijn. Als je het te droog-gebakken vond, een kleinere maar hogere vorm nemen en zoals El Mystica zegt, uw bodem voorbakken.

 3. Ik heb er in de tijd hopen gemaakt voor mijn moeder.Ik wil wel opnieuw proberen en ze voorleggen aan de jury…
  Taartbodem inderdaad voorbakken, maar welke bodem wil je? Bladerdeeg? Kruimeldeeg? Een quiche is de facto geen lichte kost, de ingrediënten alleen al. Nogal wiedes dat je geen honger meer hebt na een paar stukken!

 4. quiches…. sinds enkele maanden ook echt mijn ding! Met vallen en opstaan enkele dingen uitgeprobeerd, en als er nu 2 tips zijn die ik je zou kunnen meegeven zijn het deze:
  1. bak je deeg eerst altijd es apart met een steunvulling (alu-folie met kikkererwten is mijn manier) voor 15 min. op 200°C. Niet vergeten inprikken!
  2. neem ten allen tijde 2 eierw waarvan ge het eiwit opklopt en op ’t einde mengt in je vulling met een houten lepel; en de dooiers doe ik er altijd bovenop als een soort omeletje.

  Zo heb je altijd een vaste krokante bodem, en is je vulling consistent en luchtig met een krokant laagje erbovenop. Al de andere ingridienten zijn invulbaar, maar ik doe het liefst gebakken appels met pijnboompitten en spek, afgewisseld met mais en broccoli.
  25 à 30min. in den oven op 200°C en hupsakee.
  Voor een lekkere zoete variant, zie http://www.flawijn.be/?p=171

 5. Heb dit weekend een heel lekkere quiche klaar gemaakt, met witloof, ham en kaas : Herta kruimeldeeg, 4 stronken witloof, 100 gr gemalen kaas, 4 sneden ham, 4 eieren, 125 cl room.
  Deeg in over voorbakken, ongeveer 10 min op 180 °.
  Wiltoof in grove sneden snijden, wat laten bakken en wat laten uitlekken.
  Klop in een kom de eieren los en giet de room erbij, en schep de ham er onder en de gemalen kaas, en roer alles goed door elkaar.
  Verdeel het groentenmengsel over de taart en giet het ei-roommengsel erover. Ongeveer 45′ laten bakken op 180°. ECHT DIT IS DE BESTE DIE IK OOIT GEMAAKT HEB !!

Geef een reactie