Secretaressendag

Vandaag was het secretaressendag en eigenlijk ben ik daarover een beetje verwonderd.

Niet dat die mensen eens extra in de bloemen worden gezet. Absoluut niet. Alle secretaressen (en uiteraard ook secretarissen, maar voor het gemak zal ik hier verder schrijven over secretaressen) moeten op handen gedragen worden want wat zouden zovelen zijn zonder hen.

Waarover ik verwonderd ben is dat de naam nog bestaat. Want om één of andere reden beginnen meer en meer secretaressen de titel ‘management assistent’ te gebruiken. Alsof het een belediging zou zijn om hen aan te spreken met secretaresse.

Persoonlijk vind ik die evolutie enorm jammer. Secretaresse is zo’n heel mooi Nederlands woord voor een heel belangrijk beroep. Het is ook duidelijk: je studeert ervoor, er is een opleiding voor en dus behaal je er een diploma voor.

Die nieuwe ‘titel’ is quatch, om het mooi uit te drukken. Niet alleen is het in het Engels. Als er dan toch een ander woord moet aan gegeven worden, waarom niet een ander mooi Nederlands woord gebruiken/uitvinden? Bovendien heeft het geen echte betekenis. Het is zo algemeen, dat het vanalles kan inhouden.

Management assistant. Iemand die het management assisteert. Met wat dan wel? Deuren openhouden? Koffie brengen? Dossiers vasthouden? 

Enfin. Het is uiteraard alleen mijn opinie, nietwaar, maar ik ben wel blij dat de vrouwen bij ons op het werk nog steeds met trots zeggen dat zij secretaressen zijn.

One thought on “Secretaressendag”

  1. Mja, hier net omgekeerd…
    “Secretaresse” (of secretaresseke grrrr) komt toch nogal dikwijls denigrerend over, er hangt toch nog altijd een “dom” sfeertje rond (merk ik toch persoonlijk op de werkvloer), terwijl ik zelf -als trotse M.A.- toch wel iets meer kan dan koffiezetten en dergelijke. Daarom dat ik toch liever zou hebben dat de correcte term gebruikt wordt, but what’s in a name uiteindelijk 🙂 De jaarlijkse orchidee is uiteraard altijd welgekomen 😉 Wat me langs de andere kant ook een ongemakkelijk gevoel heeft, wat met de poetsvrouw die zorgt voor mijn proper bureau en dagelijks een vers taske soep?

Geef een reactie