Pakot

Blijkbaar moet ik al acht jaar geweest zijn of ouder (of toch alleszins een leeftijd waarop je al lang goed kon praten) vooraleer ik ‘kapot’ juist uitsprak. Voordien was het altijd ‘pakot’ en om één of andere reden bleef ik dat onbewust zeggen. Niet dat ik ‘kapot’ niet kon uitspreken. Ik deed het gewoon niet.

En dat heb ik dan vanavond ontdekt: een pakotte machine. Niet zo maar één: mijn wasmachine. Waarschijnlijk de meest belangrijke machine in heel het huis. Neen, laat die ‘waarschijnlijk’ maar weg. Gevloekt heb ik. Ik stond te beven van nijd en machteloosheid toen ik het ontdekte.

Gisteren nochtans nog twee machines zonder probleem gewassen. Deze morgen voor ik vertrok nog een waske ingestoken en toen ik deze vanavond in de droogkast wou steken bleek hij nog kletsnat. ‘Geen probleem’ dacht ik, even laten bijzwieren, maar alhoewel de knop mooi draaide kwam er geen zwierbeweging in de trommel. Uiteindelijk de volledige was met de hand uitgewrongen, want gewassen was hij wel.

Er zit nu nog een was in maar ik vrees dat hij momenteel zelfs niet meer aan het wassen is. Toemme toch. Dit kon ik nu toch echt wel missen.

9 thoughts on “Pakot”

 1. Oh! Ik dacht vanmiddag ook dat onze wasmachine de kolder in de kop kreeg.
  Ook natte was, zeiknatte was! Extra zwieren, nog eens extra zwieren…
  Facturen, garanties en handleiding opgezocht.
  En toen het probleem gevonden (domme ik!).

  Er zat een ledikantdonsje in, lakentjes van klaas zijn bed en kinderdweilen, wat handdoeken en het machien moet geen goei evenwicht gevonden hebben tijdens ’t zwieren.
  Blijkbaar heb ik een slim toestel dat meet wanneer er geen goeie wasverdeling wordt gemaakt bij het zwieren en dus minder snel gaat zwieren naargelang een afgeweken middelpuntvliedende kracht.
  Bij minderen van het wasvolume werkte het meteen zoals het hoorde.

  Mijn waskes zijn gezwierd én “droog” dus.

  Ik hoop vanharte dat het bij jou ook zo’n banaliteit is. Met vier kinderen zou ik er ook niet om lachen!

  (Wat een huisvrouwenklap seg! :D)

 2. Pas op een forum nog een gelijkaardige kwestie gelezen, en daar lag het aan de ‘koolborstels’. Persoon heeft de (versleten) koolborstels zelf vervangen en de machine deed weer wat ie moest doen. Slijtage van koolborstels komt blijkbaar vaker voor (zonder dat je daarom je hele machine moet vervangen…)

 3. Hm, even updaten: op ’t forum zegt nu iemand dat het probleem van het niet-zwieren niet aan versleten koolborstels kan liggen, als de was wel goed gewassen wordt (blijkbaar zijn die koolborstels ook nodig voor het wassen).

  Misschien toch maar aan een expert overlaten dan…

 4. Leuk dat hier vrouwen zijn die de wasmachine defecten kennen,idd mijn man heeft die koolborstels ook al drie maal vervangen van mijn 9jarige wasmeid.

 5. Of achterkant open vijzen en de riem vervangen of weer opleggen wil het soms ook nog al ns doen als ze niet meer wil draaien.

 6. Heb dat ook al een paar keer gehad toen zat er gewoon een spijker of muntje in de filter : hopelijk is het zo’n banaliteit ,want als er in huis 1 machine is die niet kan gemist worden !!Alhoewel : de vaatwas..

Geef een reactie