Pannenlappen

Mijn pannenlappen zijn de beste ter wereld. Of beter: ‘waren’. Het zijn zelfgemaakte pannenlappen, ongeveer tien jaar geleden gehaakt in katoen, in de vorm van een koffiekop. Het zijn eigenlijk twee ‘lappen’ aan elkaar gehaakt en zo’n dubbele pannelap is ongeveer de beste pannenlap dat ge u kunt inbeelden. Zeer hittebestendig.

I believe I have the best potholders in the world, or at least, I used to. They are homemade, crocheted about ten years ago in cotton and they have the shape of a coffee cup. They are actually made of two seperate pieces, crocheted together and a double potholder like that is about the best potholder you can imagine. They are very heat resistent.

Maar handigheid is mijn ding niet én ik kook graag én ik kook op gasvuur en als ge die drie dingen samen zet kunt ge u de gevolgen van inbeelden: mijn pannenlapjes vertonen hier en daar al brandgaten en zijn dus al serieus beschadigd. Eén is zelfs zo beschadigd dat het niet veel bescherming meer biedt tegen de hitte.

But I’m clumsy and I like to cook and I cook on a gasstove. Put these three together and you can imagine what my potholders look like now: burns all over, so they are quite damaged by now. One of them is so damaged it has no real use anymore as a potholder.

Tijd dus om nieuwe pannenlappen te maken, maar ik had geen zin om nog eens koffiekopjes te maken. En toen kreeg ik de nieuwsbrief van Lion Brand met dit patroon erin. Het patroon zelf is voor een handdoek en dus een beetje te groot voor een pannenlap, maar een beetje herrekenen en vooral het patroon uittekenen om een zicht te krijgen hoe de steken op elkaar volgen, en nu ben ik dus bezig met nieuwe pannenlappen te maken.

It was time I made some new ones, but the thought of making another set of coffee cups didn’t really appeal. Then Lion Brand’s newletter arrived with this pattern for a towel. I did some calculations and more, I drew out the pattern to see how the stiches related, and now I started making new potholders.

Ik heb kleuren gekozen die complementair zijn met die in de nieuwe keuken. Op de muren zal er (gebroken) wit, donker aubergine en lichter groen komen, de kleuren van de pannelappen zijn eerder omgekeerd: lichter aubergine, donkergroen en gebroken wit.

I choose the colours that are complementory to our new kitchen. The kitchen walls will be in off-white, very dark aubergine and light green. The potholders colours are kind of the reverse: off white, light aubergine and dark green.

Het eerste resultaat staat mij al wreed aan. De enige twijfel die ik heb, is dat ik normaal gezien pannenlappen haak in vasten, kwestie van een zo solide mogelijke pannenlap te hebben. Deze pannelap is in stokjes. De hittebestendigheid valt dus nog af te wachten.

I like the first results, but I do have one doubt. Usually I crochet potholders in single crochet, so as to have a solid potholder. This pattern is in double crochet. Whether it is as heatresistent as my other potholders remains to be seen.

2 thoughts on “Pannenlappen”

Geef een reactie