Jeugdsmaken

Lilith had het erover en ik moest opeens denken aan zo’n recept van mijn moeder. Een beetje gelijkaardig, maar toch niet volledig. De naam: totjespap of kedul.

Nodig:
Karnemelk (opgepast: melk nemen die mag koken want niet alle variëteiten mogen dat; uiteraard zonder suiker)
patatten
boter
peper en zout

Bereiding:
Kook uw patatjes zoals ge gewoon zijt en dus tot ze zacht zijn. In een andere pot laat de karnemelk koken (opgepast dus dat ze niet overkookt, melk, weetwel). Als de patatten zacht zijn, afgieten en stoempen zodat ge er puree van maakt. Hete karnemelk, boter en peper en zout erbij, allemaal naar smaak. De puree zal nogal liquide worden, maar dat is de bedoeling.

Serveren bij saucissen of met een gebakken eitje. Smakelijk!

Ik heb het thuis jammer genoeg nog nooit gemaakt, wegens bang dat er niet van gegeten gaat worden, maar als ik eens bij mijn zus ben, en haar gezin is er niet, dan maak ik dat voor haar en mijn papa. Lekker!

4 thoughts on “Jeugdsmaken”

  1. Jouw recept lijkt meer op wat ik van mijn grootmoeder herinner. De truk met melk is eerst je kom omspoelen met water, door die druppeltjes kookt je melk niet meer over

  2. Bij ons heet dat ‘stampers’. Je doet er op het eind een beetje gebruinde boter in en dan opdienen met grijze garnaaltjes: super lekker!

  3. Wij aten vroeger eerder zurkelpatatten, puree met héél veel zuring erin. En de geblancheerde en fijngehakte zuringbladeren werd tijdens de zomer door mijn ma in steriliseerbokaaltjes gedaan zodat we ’s winters nog steeds onze zurkelpatatten met worst konden eten.

Geef een reactie