Goulash

Meer dan 18 jaar geleden leerde ik den anderen kennen, op reis met de faculteit naar Budapest.

Zeer fijne herinneringen aan die reis, niet in het minst aan het eten daar. We hebben daar zeer veel en zeer lekker gegeten. Ook gedronken, daar niet van (we waren nog studenten), maar dus zeer veel gegeten en aangezien we in Hongarije waren, zat er af en toe ook wel eens goulash tussen.

Sinds de kinderen thuis eten, maak ik de menu van de school en zo heb ik een paar maanden geleden voor het eerst zelf goulash gemaakt: internet to the rescue en een recept vinden was niet moeilijk. Voor vandaag stond het weer op het menu en het recept dat ik eerst gebruikt had vond ik niet direct terug op het internet, maar gelukkig had ik het wel gekopiëerd op mijn laptop. Maar door de perikelen met die laptop durf ik hem niet meer van de stroomkabel halen en ik was te lui om hem met kabel en al naar beneden mee te nemen, dus zocht ik op de i-pod naar een ander recept.

Het leek een goed recept, maar er ontbraken naar mijn goesting toch een paar dingen. Dus heb ik de twee recepten dan maar gecombineerd en ik vond het eindresultaat zeer lekker én gemakkelijk. Dus ga ik dat hier eens delen met jullie.

Benodigdheden
boter (+/- 2 eetlepels)
1kg rundsstoverij
2 ajuinen
peper en zout
3 eetlepels paprikapoeder
3 rode paprika’s
1 blik tomatenblokjes (400g)
8 vastkokende aardappelen
rundsbouillonblokje
1 glas water

Bereiding
De dag voordien:
ajuinen fijn snijden en in de boter stoven tot glazig. Stoofvlees erbij doen, kruiden met peper en zout, paprikapoeder erbij, even aanbraden en dan afdekken en op een zeer laag vuurtje laten sudderen in eigen vocht (het vlees zal dus vocht afgeven als het vuur laag genoeg staat) gedurende ongeveer een uur.
Terwijl je wacht, de paprika’s vierendelen, ontpitten en onder de grill leggen tot het vel verbrand is. Kwestie om ze dan gemakkelijker te kunnen pellen. De gepelde paprika’s in fijne reepjes snijden. Ook de aardappelen schillen en in stukken snijden.
Na een uur de tomaten erbij voegen, de reepjes paprika, aardappelen, het bouillonblokje, water, even laten opkoken en dan weer op een laag vuurtje zetten en laten sudderen gedurende zeker een half uur: de patatjes moeten zacht zijn.
De dag zelf: opwarmen en laat het gemakkelijk nog een tijdje sudderen: het is een stoofpotje, dus laat maar lekker lang staan.

Smakelijk.

Geef een reactie