Mijn vegetarische lasagne

Gisteren, kort na de middag, deelde den anderen mij het heugelijk niews mee dat T. zou komen eten. Heugelijk, want ‘hij wil vegetarische lasagne eten’. Zucht. Want alhoewel ik die ook heel lekker vind is daar heel wat werk aan.

Dan maar boodschappen gedaan en rond 15u eraan begonnen: groenten kuisen (1 wortel, 1 courgette, 1 rode paprika, 1 stok bleekselder en ik had nog wat paddestoelen liggen en verhoudingsgewijs heb ik er zo een paar ook tussen gestoken) en alles in julienne gesneden (leve de mandoline). Ondertussen 3 kilo tomaten gewassen (voor de saus), in 4 gesneden en alles in een pot op het vuur om ze te laten zacht worden (laten koken in eigen vocht dus).

De fijngesneden groenten worden dan samen gestoofd in een beetje boter. Niet te lang, tot ze beetgaar zijn. Eens zacht, zout overdoen en laten afkoelen. Terwijl ze afkoelen een mengeling maken van 200g ricotta, 60g gemalen parmezaan, 1 eierdooier en 10 fijngesneden basilicumblaadjes. Als de groenten afgekoeld zijn, onder het kaasmengsel roeren.

Als de tomaten zacht zijn, van het vuur nemen. In een andere pot (ook groot genoeg om dan alle tomaten in over te brengen) in olijfolie 2 teentjes knoflook licht fruiten. Passe-vite over deze pot en de tomaten beginnen overlepelen in de passe-vite en doorzeven: snelle manier om alle pitten en velletjes van de tomaten te krijgen zonder u daar eerst uren mee te moeten bezighouden. Als ge dus genen passe-vite hebt, tomaatjes vooraf pellen en ontpitten 🙂 Eens alles gezeefd is, takje rozemarijn en tijm erbij en not een beetje laten inkoken.

Groentenmengsel klaar? Saus klaar? Dan laagjes maken hé. Ik begin altijd met een laagje tomatensaus omdat de lasagnevellen dan minder rap op de bodem blijven plakken. Dan wordt het: tomatensaus, lasagne, groenten, lasagne, tomatensaus, lasagne, groenten, lasagne, … Ik eindig met de tomatensaus. Daarop dan een (dikke) laag gemalen parmezaanse kaas en oven binnen.

Smakelijk!

Ik moet zeggen, als ik hem hier klaarmaak, dat er nooit veel van overblijft ook al is er ‘gewone’ lasagne.

5 thoughts on “Mijn vegetarische lasagne”

Geef een reactie