Salade Niçoise mama style

Eén van mijn favoriete voedsels is salade Niçoise, maar niet de klassieke. De versie die mijn mama maakte is zoveel keer beter (ooit al gezegd dat mijn mama een fantastische kok was).

Af en toe maak ik die wel eens. Ooit heb ik ze eens gemaakt toen we op brunch gingen bij vrienden. Iedereen bracht een schotel mee en dat was mijn bijdrage. Er waren daar allerlei zalige dingen en toen ik de tafel zag, dacht ik dat niemand van de salade ging proeven, maar niets was minder waar: ze was in een mum van tijd op.

Ook eens proberen? Zeer simpel. Gekookte patatjes (nu met de kleine krielpatatjes, fantastisch), tomaten, prinsesseboontjes, gekookte eieren, ajuin, blik tonijn in eigen nat, ansjovis. Tot hier dus geen verassingen. Nu de twist: blikje zalm (niet zo verrassend), kip (juist, goed gelezen: kip. Ik neem kippefilet en stoom hem, mijn moeder gebruikte meestal overschotjes van de gebraden kip van de dag voordien) en parijse worst/jachtworst (naam is afhankelijk van de beenhouwer; het is die kleine ronde roze worst met groene peper in).

Als ‘vinigraitte’ gebruik ik een beetje van het ‘nat’ van de tonijn en zalm. Een beetje maar. Serveren met mayonaise en eten maar.

Weet ge wat nog lekkerder is? Ze de dag voordien maken en alle smaken op elkaar laten inwerken. Yum.

Geef een reactie